Προϊόντα για την τριχόπτωση

 Φαρμακευτικές αγωγές – Bιταμίνες για μαλλιά – Αμπούλες μαλλιών

Οι αγωγές με Μινοξιδίλη (Minoxidil)  και Φιναστερίδη (Finasteride) αποτελούν τις πιο έγκυρες φαρμακευτικές αγωγές παγκοσμίως για την πρόληψη της τριχόπτωσης κυρίως στα πρώτα στάδια αυτής, όταν τα μαλλιά αρχίζουν να λεπταίνουν και να κονταίνουν. Στις περιοχές που τα μαλλιά έχουν χαθεί, δεν υπάρχουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Γι’ αυτό τον λόγο οι θεραπείες με Μινοξιδίλη και Φιναστερίδη θα πρέπει να ξεκινούν όσο το δυνατόν σε νεαρές ηλικίες και κυρίως όταν αρχίζει η εμφάνιση της τριχόπτωσης. Και οι δύο φαρμακευτικές ουσίες έχουν εγκριθεί από τον FDA (τον Αμερικάνικο Εθνικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων).

 Μινοξιδίλη (Minoxidil)

Είναι το δραστικό συστατικό του Regaine ή Rogaine, που κυκλοφορεί και με άλλες εμπορικές ονομασίες. Η Μινιξιδίλη αποτελεί μια ισχυρή αγγειοδιασταλτική ουσία που χορηγείται για την ρύθμιση της υψηλής πίεσης. (Lonitec). Παρατηρήθηκε όμως ότι έχει πολύ καλό αποτέλεσμα και στην τριχόπτωση. Κύριο ρόλο έχει στην διατήρηση της τριχοφυΐας, παρά στην ανάπτυξη νέας. Γι’ αυτό και δεν χρησιμοποιείται σε απογυμνωμένες περιοχές του τριχωτού (φαλάκρα).

Ανεπιθύμητες Παρενέργειες, που χρήζουν άμεση διακοπή της.

 • Πόνος στο στήθος
 • Ταχυκαρδίες
 • Αδυναμία – Ζαλάδες
 • Αλλεργικές Αντιδράσεις (εξανθήματα, κνησμός)
 • Έντονη εφίδρωση των άκρων
 • Εμφάνιση ερεθισμού στο τριχωτό της κεφαλής (δερματίτιδα)
 • Εμφάνιση τριχοφυΐας στο πρόσωπο
 • Ανεξήγητη αύξηση βάρους

Ο ακριβής μηχανισμός δράσης της Μινοξιδίλης δεν είναι πλήρως εξακριβωμένος. Πιθανόν ενδυναμώνει τα  τριχοθυλάκια με την αύξηση των χρονικών ορίων της φάσης της Αναγένεσης του κύκλου ζωής της τρίχας, καθώς ενισχύει και την ανάπτυξη της τρίχας μέσω της αύξησης της αιμάτωσης στην περιοχή της εφαρμογής της.

Σε περιπτώσεις ξαφνικής διακοπής της αγωγής, ότι τρίχες έχουν διατηρηθεί από την χρήση της Μινοξιδίλης, χάνονται σε διάστημα 1-1 ½ μήνα.

 Φιναστερίδη (Propecia, Proscar)

Είναι αντιανδρογόνο και η αποτελεσματικότητά του έγκειται στην αναστολή του ενζύμου 5-α αναγωγάσης, με επακόλουθο τον περιορισμό της τριχόπτωσης.

Η Φιναστερίδη πρέπει να λαμβάνεται μόνο από άνδρες.

Είναι σημαντικό να ξέρει όποιος λαμβάνει Φιναστερίδη, θα πρέπει να την συνεχίζει εφ’ όρου ζωής, καθώς με την διακοπή της ξεκινά και πάλι η τριχόπτωση και σύντομα η τριχόπτωση φτάνει στα επίπεδα που θα έφτανε αν δεν την είχε λάβει.

Ανεπιθύμητες Παρενέργειες:

 • Αλλεργικές Αντιδράσεις (εξανθήματα)
 • Πρόβλημα Στυτικής Δυσλειτουργίας
 • Ευαισθησία στο στήθος
 • Πόνοι στους όρχεις

Αναφέρεται από την παρασκευάστρια εταιρεία μόνο ένα 2% των χρηστών ως πιθανό ποσοστό για εκδήλωση παρενεργειών, οι οποίες όμως σταματούν με την διακοπή του φαρμάκου. Πάντως καλό είναι να γνωρίζετε ότι η χρήση της Φιναστερίδης έχει συνδεθεί με μη αναστρέψιμες παρενέργειες, κατάσταση που αποκαλείται Μεταφιναστεριδικό Σύνδρομο. Είναι μία κλινική κατάσταση μόνιμων σεξουαλικών, ψυχολογικών και σωματικών παρενεργειών που δεν υποχωρούν με την διακοπή του φαρμάκου.

Αλλάζουμε τη ζωή σας!